
Lær at hypnotisere dig selv.
Lær enkle teknikker til selvhypnose der vil forandre dit liv.
Hvad er forskellen på hypnose, selvhypnose og meditation?
Egentlig er der ikke nogen forskel på hypnose og selvhypnose. Ved en hypnosesession bliver du guidet ind i en trance af en hypnoterapeut – men i virkeligheden er det dig selv, der skaber trancen. Som hypnotisør faciliterer jeg din samtale med din underbevidsthed, men det er noget, du også selv kan lære at gøre.
I forhold til meditation er intentionen anderledes. Her handler det om vågen opmærksomhed og accept af det, der er – uden nødvendigvis at ville ændre noget. Ved hypnose går man derimod ind i trancen med et fokuseret formål, som fx at arbejde med en vane, en følelse eller en overbevisning.
Både hypnose og meditation involverer dyb afslapning, kan praktiseres alene og fremmer mental sundhed og velvære.
Selvhypnose: Når hjernen får lov at øve sig – uden at du skal gøre noget fysisk
Der findes mange teknikker til selvhypnose – nogle mere strukturerede end andre. Grundlæggende handler det om at bringe sig selv i en fokuseret, afslappet tilstand og herfra påvirke sin mentale tilstand gennem forslag (suggestioner) og forestillingsbilleder. Positive formuleringer i nutid virker bedst – f.eks. “jeg er rolig og tryg” i stedet for “jeg vil ikke være stresset”. Det skyldes, at hjernen primært reagerer på det indre billede eller følelsesmæssige indhold i ordene – og ikke på ordet “ikke” i sig selv.
Et af de store potentialer i selvhypnose er, at du giver hjernen mulighed for at øve sig på en ny tilstand eller adfærd, uden at det kræver fysisk handling. Forskningen har vist, at mental øvelse – som fx at forestille sig at spille klaver, tale foran en forsamling eller være i en tryg social situation – kan aktivere mange af de samme hjerneområder som den faktiske handling.
I et studie med professionelle pianister (Bernardi et al., 2013) fandt man fx, at både mental og fysisk øvelse forbedrede præstationen. Den største effekt sås hos dem, der kombinerede begge dele – men selv de, der “kun” øvede sig mentalt, opnåede tydelige fremskridt.
Det betyder, at du gennem selvhypnose – hvor du mentalt gennemlever ønsket adfærd, følelse eller situation – faktisk kan begynde at danne nye forbindelser i hjernen. Hvis noget føles overvældende at ændre ude i den virkelige verden, så start trygt og roligt i dit indre først. Træn din forestillingsevne. Det er et effektivt første skridt, og det gør den næste handling i virkeligheden lettere og mere naturlig.
En simpel teknik til selvhypnose, som du kan lave derhjemme
Selvhypnose behøver ikke være mystisk eller kompliceret. Nedenfor finder du en klassisk og veldokumenteret metode, som mange bruger som deres første indgang til selvhypnose. Øvelsen kan laves hvor som helst, hvor du har ro og ikke bliver forstyrret i ca. 10 minutter. Du skal blot bruge dig selv – og et punkt at hvile blikket på.
Trin-for-trin: Fikseringsmetoden
1. Sæt dig godt til rette
Find en komfortabel stol eller lænestol med støtte i ryg og nakke. Sæt dig med rank, men afslappet holdning – fødderne fladt i gulvet, hænderne hvilende i skødet.
Du kan også vælge at ligge ned, blot vær opmærksom på, at det kan være lettere at falde i søvn i denne position.
2. Fiksér blikket på et punkt
Vælg et punkt foran dig – fx hvor væg møder loft, en søm i væggen, eller hvor din hæk slutter. Det skal helst være lidt over øjenhøjde, så du kigger en smule opad. Hold blikket blidt fokuseret her.
Nogle vælger også at fokusere på et levende lys. Det aktiverer ikke øjenmusklerne på samme måde, men kan give et mere meditativt, næsten spirituelt præg.
3. Træk vejret roligt og dybt
Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem munden – gerne med en lidt længere udånding. Træk vejret helt ned i maven. Gør dette 5–6 gange, mens du fortsat holder blikket på punktet.
4. Lad øjenlågene blive tunge
Sig (mentalt eller højt):
“Mine øjenlåg bliver tungere og tungere. Det, at jeg kan mærke dem blive tunge, betyder, at jeg er klar til at gå ind i en rolig indre tilstand.”
Når øjnene føles trætte eller tunge, tillad dem at lukke – det sker helt naturligt og i dit eget tempo.
5. Tæl langsomt baglæns fra 10 til 1
Forestil dig, at du med hvert tal går ét trin dybere ned i afslapning. Du kan f.eks. forestille dig en trappe, hvor du langsomt bevæger dig ned:
“10 – jeg bliver mere og mere afslappet … 9 – dybere ned nu … 8 – helt afslappet, helt rolig …”
Fortsæt indtil du når 1.
6. Giv dig selv en positiv suggestion
Når du mærker roen i kroppen og sindet, gentag en sætning, der understøtter det mål, du ønsker at arbejde med. Eksempler:
“Jeg har tillid til fremtiden.”
“Jeg er elsket, og jeg hører til.”
“Hver dag bliver det nemmere at være venlig og tydelig i mine grænser.”
Formulér det i nutid og gentag det 10 gange eller mere i roligt tempo. Kommer der (positive) sætninger til dig, som du har brug for, så sig også dem.
7. Afslut langsomt og trygt
Når du er klar, tæl roligt op fra 1 til 5 og sig til dig selv:
“Jeg vender tilbage med klarhed og ro.”
Åbn øjnene, og lad kroppen få et øjeblik til at lande i nuet